úterý 31. prosince 2013

Vánoce 2013

Tak jsem se dokopala konečně aspoň o Silvestru shrnout mé první veganské Vánoce :) Cukroví jsem pekla během zápočtových testů, ale naštěstí jsem to stihla všechno, jak jsem chtěla :) Upekla jsem 4 druhy cukroví (čokoládové pralinky a vosí hnízda jsem teda vlastně nepekla :D, ale vanilkové rohlíčky a linecké ano! :) a konečně vánočku jen a jen s mandličkami (rozinky mi totiž chutnají jen samotné, když se do něčeho přidávají, tak mi pak přijdou rozblemcané - vím, jsem mlsná a vybíravá huba :D a dokonce jsem tu vánočku (mojí první!) upletla najednou ze šesti pramenů, na což přišla maminka a vánočku jinak plést už nebudu :) Ke štědrovečerní večeři jsem měla bramborový salát, protože po něm se můžu utlouct :) a nic k tomu víc jsem nepotřebovala :D Někdo vidí Vánoce jako svátky přetvářky a hraní si na spokojenou rodinu a možná mají pravdu, protože rodina by se neměla scházet u stolu jen jednou do roka. Ale to kouzlo Vánoc, to je přesně to, co mám ráda. A ačkoliv nesnášim tradice a konzervativní setrvávání pořád jen na tom stejném, tak u Vánoc tu výjimku dělám ráda :D prostě se těším až se zase za rok nacpu bramborovým salátem, rozdáme si dárky, uždibujem vánoční cukroví a koukáme na pohádky :) Jednou za rok to nikoho nezabije :D No, a teď fotky :)


pondělí 30. prosince 2013

Vánoční trhy v Chebu 2013

Na Vánocích miluji přípravy, vůni cukroví, hektické shánění dárků na poslední chvíli a trhy! V muzeu se vždy na první prosincový víkend / první advent, pořádají trhy přímo v muzeu spolu s výstavou dětských prací ze školek a škol a těm nejhezčím / nejlepším / nejpodařenějším / nejoriginálnějším a nejvtipnějším můžeme dát hlas! :) Potom samozřejmě máme i trhy na náměstí, kde jsou až na Štěpána, ale ty v muzeu, které jsou jen o prvním adventu :) Ale poprvé jsem byla znechucena betlémem na náměstí, kde dávají každý rok ovečky a kozy, které měly většinou velký výběh, že se mohly schovat před otravnými osahávajícími lidmi. Letos to bylo jinak. Výběh byl míň než malý, kam narvali ovečky, kozy a k tomu osla dohromady. Oslík se skoro nemohl hnout, byl rád když se otočil a k tomu ho tam !dospělí! lidé krmili čerstvou bagetou i přes cedulku s nápisem NEKRMIT. Kam ten svět spěje, když ani dospělí lidé neumí číst nebo zákaz jednoduše ignorují...


sobota 28. prosince 2013

Koncert Zrní, 11/12/2013 v Plzni

Tak mezi zápočtovými testy, jsem si jednoho večera odskočila na koncert! :) Znáte skupinu "Zrní"? Protože pokud ne, tak se seznamte: www.zrni.cz! Je to nehorázně nakažlivá česká skupina a snad jediná česká skupina, od které jsem schopna poslouchat jejich alba pořád dokola. Všechny jejich skladby jsou ohromující, melodické, neoposlouchatelné... od jiných český interpretů se mi líbí pouze individuální písně, ale od nich můžu poslouchat vše! A když ještě máme všichni v hlavě ty letošní Vánoce - určitě si poslechněte jejich novou píseň JEŽÍŠEK :) ale samozřejmě, nejlepší jsou na "živo", protože oni umí udělat pravou koncertovou atmosféru :) :D


neděle 22. prosince 2013

Valdštejnské slavnosti v Chebu 2013

Všichni kolem šílí a šíří vánoční náladu (já sice peču cukroví a koukám na pohádky :D), ale vzpomínám na léto :) Zjistila jsem, že jsem se s vámi nepodělila vůbec o svoje fotografie z Valdštejnských slavností z Chebu, kde ten známej Albrecht z Valdštejna fakt umřel :D a každý rok (i když vloni to vynechali a nikdo neví proč o.O) se pořádají na konci srpna na jeho počest slavnosti. No, i když tady umřel 25. února 1634 :D ale léto je léto - a vůbec se nedivte, že se tu oháním daty, protože mam za sebou zápočet z českého novověku! :D (pravda, jako rodačka z Chebu bych to měla vědět od základní školy, ale... né, vždy se všechno tak dobře pamatuje - jsem ostuda :D). Jak už jsem vám jednou prozradila, jsem úchylná na tyhle historické slavnosti. Líbí se mi, když si děti i dospělí hrají na rytíře a dámy na dámy (dobře zní to úchylně, už končim :D). Sama sním, že si nějaký kostým ušiju, ale vzhledem k mé šikovnosti si jej spíš koupím až zbohatnu :D A teď šup na prohlídku fotek :))


sobota 21. prosince 2013

Brokolicové rizoto s uzeným tofu a kešu

S přechodem na veganství si čím dál tim víc oblibuji brokolici a když jsem TADY našla recept na brokolicové rizoto, neodolala jsem a taky jsem zaexperimentovala :D a kupodivu mi to chutnalo neuvěřitelně moc! Za tepla a i za studena. Poslechla jsem radu autorky a namísto arašídů jsem obětovala své kešu oříšky od Mikuláše :D a přidala jsem si uzené tofu, které na mě koukalo v ledničce :) Tak pokud máte odvahu podle mě vařit, určitě vyzkoušejte! Recept v celým článku :)



neděle 1. prosince 2013

NOVEMBER 2013 v kostce

Úplně nejprve vám chci strašně moc poděkovat za komentáře! Jsem z toho úplně paf, že fakt tenhle blog někdo čte :D (tak a teď jsem to zakřikla :D ). Slibuji, že se budu snažit to tu vylepšit, ale bohužel škola mi ubírá hodně času (to je tak, když necháváte vše na poslední chvíli :D ), tak očekávejte během Vánoc více článku o veganství (nebo spíše moje názory) a ne jen recepty - budu se to snažit rozšířit. Jinak teď trošilinku měním design, tak omluvte občasné problémy ;) Během listopadu se toho stalo až moc, že si ani všechno nepamatuji (a na něco i ráda zapomenu :D ) a v půlce měsíce mi došla permanentka do fitka :( zato jsem začala častěji chodit na skupinové cvičení a moc mě to baví! Vyzkoušela jsem Zumbu a Fitness dance - fakt bomba! Budu tam chodit častěji a začínám si dělat zálusk na Port de Bras, viděla jsem videa a vypadá to lákavě! Pokud mi něco vydrží, tak pak napíšu článek se zážitky :D A jakmile se rodina dozvěděla o mé docházce ve fitku, hned se všichni zbláznili a k Vánocům mi chtějí pořídit sportovní oblečení, což mě dostává do rozpaků, protože je to nehorázně drahý... achjo :D Obarvila jsem si hlavu zase na zrz (a moje kámoška omdlívá, když jsem řekla, že se mi líbí lišky - protože to je prý symbol každé zrzky :D ), ale piercing furt nemam - ano, jsem nemožná :D ale já se tam dohrabu! Nejspíše si to nadělím k Vánocům (když jsem se konečně dočkala potvrzení, že mi bude vyplaceno prospěchové stipendium! Ha!). Což mi připomíná, že ještě nemám nakoupeny všechny dárky o.O ale na vánočních trzích už jsem byla :) Brzy bude i článek! Tak si užívejte sněhu a pořádně se zkoulujte! :))