neděle 21. září 2014

Fluff Fest 2014

O tomto festivalu jsem snila a těšila se na něj jak malé dítě. Bohužel, ale problém byl, že jsem nevěděla s kým tam jet. Přece jenom sama tam jet, na to zase nemám moc odvahy :D Tak jsem překecala mou nejdražší na jeden den. A ten den stál za to! Vyšlo počasí, takže jsem mohla do Rokycan letět malým letadlem, kde jsem z letiště v Rokycanech přeběhla louku a byla jsem tam! To množství dobrého jídla, pití, úžasných malý prodejních stánků s oblečením a deskami... jako v ráji. Lidé kolem samý piercing a tetování, že jsem si mezi nimi připadala jak nahá. Jediného, čeho jsem se bála, byla hudba. Mám ráda tvrdší muziku, ale to co mělo být na festivalu, bylo i na mě moc. Naštěstí se objevily i kapely, které hrály opravdu pěkně. Například si má kamarádka oblíbila Kelfr :D Nakonec mi bylo líto, že tam jsem jen jeden den, příští rok tam snad vydržím celý festival a s kamarádkou přemluvíme další, protože ve více lidech se to lépe táhne :)

A co vy? Uvidíme se na konci července 2015 na tomto festivalu? Pokud tam někdo plánujete jet, nebudete litovat :)



neděle 14. září 2014

Veganská "fried rice"

...neboli smažená rýže má mnoho variant. Nejčastěji se podává na čínských hostinách jako předposlední jídlo (před dezertem), obvyklé přísady jsou vejce, zelenina a maso. V USA je "fried rice" známá jako čínské fast foodové jídlo. O této dobrotě jsem se doslechla dočetla teprve nedávno a TADY jsem objevila jednoduchou a rychlou verzi veggie fried rice. Spousta zeleniny a natural rýže! Zamilovala jsem se! :)


čtvrtek 11. září 2014

AUGUST 2014 v kostce

Srpnové shrnutí jsem oddalovala, protože jsem vlastně ani nevěděla o čem psát. Celý srpen jsem byla v práci, a když jsem měla náhodou volno, tak jsem vařila :D Zamilovala jsem si kari koření a všechny druhy rýže. Taky jsem si z vydřených peněz koupila vysněné tričko Dear Friend, které na mě čekalo na votočvohoz, a pak v antikvariátu jsem si pořídila úplně novou kuchařku "Veganské pochoutky" spolu s posledním dílem "Dextera" (začínám sbírku knižní série od konce :D) a "Zrzavým Ormem" :) Potom jsem zjistila, že jsem díky vaření a prázdninové pohodě pěkně přibrala a můžu si zatím kupovat jen svetry a bundy na zimu, džíny musí počkat, protože zbožňuji jen ty upnuté :D

V srpnu jsem stihla jen oslavit svůj svátek, na který jsem udělala Dewiin výborný mrkvový dort, mrkvové sušenky od Markét.ky (tentokrát s karobem a slunečnicovými semínky), jablečný koláč a dostala tolik dárků (hlavně těch jedlých). Dokonce i kaktus (ten jíst teda nebudu :D). Tak snad mi nechcípne :/ :D

A nakonec se nám ztratila naše kočka (už jí táhlo na dvacet). V srpnu jsem pořídila její poslední fotky, které si teď pořád prohlížím. Ještě pořád doufám, že se objeví. Tak snad...

úterý 9. září 2014

Jan Čejka - Jejich jest království

Pro začátek čtenářského "vege" koutku jsem sáhla po tenké knížce a modlila se, že bude i stručná a pěkně shrnuta. A povedlo se! Tento titul s pestrým obalem a se sympatickým formátem A5 je sice pouze výborem z knih, z kterých dosud je do češtiny přeložena je jedna (alespoň myslím :D), ale Janem Čejkou je sestavena velmi přehledně a přeložena velmi čtivou formou (i ti, co knihám moc neholdují, ji přečtou za 2-3 dny ;).

Započato předmluvou od Jana Čejky, kniha pokračuje výtažky ze tří (v zahraničí známých) knih. První je kniha od Matthewa Scullyho "Dominion: Power o Man, the Suffering of Animals and the Call to Mercy", kde je úryvek o jeho návštěvách velkofarem a jeho zkušenostech - jak k Vám přistupují, jak pracovníci přistupují a chovají se k zvířatům, jak je s nimi zacházeno, jak si vše odůvodňují a ulehčují a mnoho dalšího. Ve velkofarmách nejde jen o vykořisťování zvířat, ale také lidí, kteří jsou nuceni pracovat tak, jak by dobrovolně nikdy nepracovali, ale nemají na výběr. Peníze holt vládnou světem.

Druhou kapitolou byla vybrána "Without a Tear: Our Tragic Relationsip with Animals" od Marka H. Bernsteina, kde se dozvíme veškeré dění ve velkofarmách. Chov krav, slepic, vepřů, krůt... a samozřejmě i jejich konec. Dění na jatkách, zbavování se nemocných a uhynulých zvířat apod. Popravdě z tohohle čtení mi nebylo zrovna dvakrát dobře, když vepře nemůžou kvůli časovému presu na jatkách ani dostatečně umrtvit, aby netrpělo... a to si říkáme lidé? Krutost holt také vládne světem.