neděle 22. září 2013

Špendlíkový koláč

Od sousedky jsme dostali špendlíky o.O a vůbec jsme s maminkou nevěděly, co si s nimi počít, ale náhoda je blbec a na "vegan-foodporn" blogu se objevil recept zrovna na špendlíkový koláč! (odkaz TU!) A já jsem dostala nehoráznou chuť ho vyzkoušet (!) a opravdu jsme s maminkou těstem byly nehorázně nadšené! Akorát chybka, která se mi tam vloudila, byla ta, že jsem si recept samozřejmě nedočetla do konce, protože těsta bylo na dva obrovské koláče přes celý plech, takže jsem měla jeden střední a jeden obrovitánský! Nuže, pokud nepečete pro desetičlennou rodinu, tak to nedokážete sníst :D Proto tu uvedu raději poloviční dávku ;)


Ingredience (cca velký koláč na plech)
  • půl kostky droždí (na kvásek)
  • 1 lžička třtinového cukru (na kvásek)
  • 100 ml rostlinného (konkrétně sojového) mléka (na kvásek použijeme polovinu - 50 ml)
  • 200 g hladké mouky
  • 60 g rostlinného tuku
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • špetka soli
  • špendlíky (či jiné ovoce), vypeckované a nakrájené  na půlky


Postup
Uděláme si napřed kvásek z teplého mléka (100 ml), rozdrobeného droždí a lžičky cukru, který necháme na teplém místě odstát dokud nenabude (cca 10 - 15 minut). Pak vypracujeme těsto - smícháním mouky, soli, mléka, rostlinného tuku, agáve sirupu a nakonec přidáme kvásek - necháme kynout hodinu na teplém místě. Vyválíme těsto na plech, poklademe hustě (!) špendlíkama a pokapeme agáve sirupem (pokud nám zbyl :D ). V horkovzdušné troubě vyhřáté na 175 stupňů pečeme 20 až 30 minut.


Poznámky
Menší koláč byl se špendlíkama a agávovým sirupem a velký na plech jsem udělala se špendlíkama a broskvemi posypané nasekanými lískovými oříšky a skořicovo-třtinovým cukrem :))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!