pondělí 26. ledna 2015

Dýňové risotto s rozmarýnem

Když se řekne rizoto / risotto - vybaví se mi okamžitě toto výborné, lahodné, dýňové rizoto, které si doma v době sezóny dýně děláme více než často (miluji období léta až do podzimu :). Obsahuje ty nejlepší suroviny - dýni hokkaido, suché bílé víno, rozmarýn, mojí oblíbenou rýži - naprostá jednoduchost a nebe v puse. Zvládne to opravdu každý (i já :D) - když je dýně v akci nebo si ji vyžebrám u maminky, tak si tohle menu dělám na koleji :) Recept inspirován u Delicious.



Ingredience
  • 1/2 dýně hokkaido (pokud je malá, tak celou)
  • olivový olej podle potřeby
  • sůl a pepř podle chuti
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • 1 střední cibule, nadrobno nakrájená
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 hrnek rýže arborio (občas nahradím jasmínovou, i když ta na rizoto není)
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup
Dužinu dýně si nakrájíme na kostky (hokkaido neloupeme, ostatní ano) - dáme na plech, osolíme, opepříme, polijeme lžící olivového oleje a promícháme. Pečeme na 180 stupňů 30 minut, dokud dýně nezměkne. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme rýži, mícháme, dokud se rýže neobalí cibulí - zalijeme bílým vínem a promícháváme, dokud se neodpaří. Poté přiléváme po jedné naběračce zeleninový vývar, mícháme, dokud se neodpaří - opakujeme, dokud nespotřebujeme celý vývar. S poslední naběračkou přidáme i pečenou dýni. Jakmile je rýže al dente (já ji teda občas i schválně rozvařím :D), odstavíme z plotny a hned podáváme :)

4 komentáře:

  1. Ja nemožem nikde teraz zohnať tekvice - dýne :( dokonca ani v Tescu nemám na ne štastie :( a tak veľmi mám na nu chuť :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus Albert - tam mají hodně druhů dýní (i hokkaido :), ale v této sezóně jsou hodně předražené :(

      Vymazat
  2. Dýně je úžasná potravina :) Hlavně na podzim a v zimě se s ní dá doslova kouzlit :) Recept vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!