Ingredience
- 1/2 dýně hokkaido (pokud je malá, tak celou)
- olivový olej podle potřeby
- sůl a pepř podle chuti
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- 1 střední cibule, nadrobno nakrájená
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 hrnek rýže arborio (občas nahradím jasmínovou, i když ta na rizoto není)
- 1 l zeleninového vývaru
Postup
Dužinu dýně si nakrájíme na kostky (hokkaido neloupeme, ostatní ano) - dáme na plech, osolíme, opepříme, polijeme lžící olivového oleje a promícháme. Pečeme na 180 stupňů 30 minut, dokud dýně nezměkne. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme rýži, mícháme, dokud se rýže neobalí cibulí - zalijeme bílým vínem a promícháváme, dokud se neodpaří. Poté přiléváme po jedné naběračce zeleninový vývar, mícháme, dokud se neodpaří - opakujeme, dokud nespotřebujeme celý vývar. S poslední naběračkou přidáme i pečenou dýni. Jakmile je rýže al dente (já ji teda občas i schválně rozvařím :D), odstavíme z plotny a hned podáváme :)
Ja nemožem nikde teraz zohnať tekvice - dýne :( dokonca ani v Tescu nemám na ne štastie :( a tak veľmi mám na nu chuť :(
OdpovědětVymazatZkus Albert - tam mají hodně druhů dýní (i hokkaido :), ale v této sezóně jsou hodně předražené :(
VymazatDýně je úžasná potravina :) Hlavně na podzim a v zimě se s ní dá doslova kouzlit :) Recept vypadá skvěle :)
OdpovědětVymazatmnam, dýni prostě miluji!
OdpovědětVymazat