neděle 24. ledna 2016

Domácí chléb

Tak už si mohu založit vlastní domácnost, protože umím upéct domácí chleba :D A popravdě, kam se hrabou ty ze supermarketu nebo z pekařství. Tenhle má úžasně křupavou kůrku a voní. Vydrží několik dní, když ho zabalíte do utěrky nebo speciálního pytlíku na chleba, který najdete třeba na www.fler.cz. Domácí je holt domácí. Na kupované pečivo už nesáhnete (já vím, na fotce ho mám placatej, ale to proto, že jsem zapomněla rozehřát hrnec :D)



Ingredience
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1/4 lžičky instantního droždí
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku vody

Postup
Den předem si připravíme těsto, aby mohlo pěkně kynout. Smícháme všechny suché ingredience (mouky, droždí, sůl) a přidáme olivový olej a vodu. Vše dohromady pěkně smícháme a necháme v míse přikryté potravinovou fólií kynout při pokojové teplotě přes noc. Druhý den na vál poprášený moukou vyklopíme těsto (také poprášíme moukou) a párkrát přeložíme přes sebe. Necháme 15 minut odpočívat. Pak těsto zformujeme do koule a necháme kynout 2 - 4 hodiny v míse vyložené potravinou fólií potřenou olivovým olejem. Půl hodiny před koncem kynutí si rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 230 stupňů i s litinovým hrncem uvnitř. Vystřihneme si kolečko z pečícího papíru, které dáme na dno hrnce zároveň s vykynutým těstem. Přikryjeme pokličkou a pečeme 30 minut, poté odkryjeme a pečeme ještě 15 minut bez pokličky. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme podávat.

1 komentář:

Děkuji za každý komentář!