Konečně sezóna dýně a letos jsou dýně všude. A tolik druhů - hokkaidó, máslová, muškátová, špagetová, mexická a i ty okrasné se dají sehnat (jen jsem neviděla žádnou bílou mexickou jako mají v USA, pokud víte, kde ji sehnat, tak prosím o tip!). A hned z první dýně koupené v akci (ta radost, když za tu dýni nevypláznete přes padesát korun :D) jsem se rozhodla zkusit italské gnocchi, kterým říkám prostě noky, které jsou oslizlé po celém svém povrchu. Recept jsem si našla na blogu Coolinařky. A trochu jsem si ho přikrášlila, no.
Ingredience
- 1 malá hokkaidó
- 200 g hladké mouky (více dle potřeby)
- 1 žloutek
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
- 100 g másla
- svazek čerstvé šalvěje
Postup
Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 180 stupňů. Dýni hokkaidó vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dáme na plech, vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým oleje, osolíme, opepříme a vše promícháme. Dáme do trouby péct cca 30 minut (dokud dýně nezměkne). Poté ji tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Pyré smícháme se žloutkem a postupně zapracováváme ručně mouku. Těsto nesmí lepit. Pak si vytvoříme váleček, nakrájíme na stejně velká kolečka. V dlani z koleček vytvoříme kuličku a vidličkou můžeme ji stlačit a vznikne nám pěkná struktura. Dáme je vařit do vroucí osolené vody a vyndáme hned, jakmile vyplavou. V malém kastrůlku si rozpustíme máslo, kam přidáme pokrájenou / natrhanou šalvěj. Necháme provonět, hotové gnocchi poléváme šalvějovým máslem a podáváme.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!