Na Vánoce jsem pekla svou první vlastní vánočku a hned veganskou! :) Našla jsem si recept na Vegan fighter, ale jelikož vánočka byla jen pro mě, tak jsem musela množství vydělit dvěma. Udělala jsem si ji bez rozinek, úplně jednoduchou a prostou, jen mandlemi jsem ji na závěr ozdobila. Těsto je řidší než u klasické vánočky, ale po upečení je nádherně nadýchaná :) S receptem jsem nad míru spokojená. A maminka navíc našla postup, jak uplést vánočku najednou ze šesti pramenů (žádné pletení copánku ze 4 pramenů, pak 3 a nakonec 2, které pak musíte skládat na sebe :) - odkaz máte v postupu - pusťte si pouze to video :)
- 250 g hladké mouky
- 50 g třtinového cukru
- 50 g rostlinného tuku
- 125 ml sojového mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- mandle na ozdobu
kvásek
- 100 ml teplého sójového mléka
- kostka droždí
- 2 lžičky třtinového cukru
Postup
Připravíme si kvásek - droždí rozdrobíme do teplého mléka a zasypeme dvěma lžičkami třtinového cukru - necháme vzejít. V míse smícháme mouku a sůl a smícháme s kváskem. Přidáme rozehřátý tuk, cukr, vanilkový cukr a sojového mléko. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Pak u pleteme vánočku - já ji pletla podle tohoto postupu a jinak ji plést už nechci! :D ODKAZ TADY! - (zkoukněte jen video na konci článku) Necháme zase kynout na 1 hodinu a dáme péct na 160 stupňů asi 45 minut.
ó, mňam! robíš mi chuťky, už dlho mám chuť na poriadnu vianočku! :).
OdpovědětVymazatKejmy ♥.
Taky jsem ji na vánoce dělala, je výborná! :)
OdpovědětVymazat