Ingredience
- 225 g polohrubé mouky
- 100 g margarinu nebo rostlinného tuku
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 hrnku rostlinného mléka
- špetka soli
náplň
- 2 krabičky silken tofu nebo cca 700 g čerstvého tofu
- 1 větší banán
- 4 - 5 lžic prášku vanilkového pudingu
- 3/4 hrnku cukru
- 200 ml rostlinné smetany nebo rostlinného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z 1 citronu
- 200 g čokolády na vaření nebo 3 lžíce holandského kakaa
Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 170 stupňů, ingredience na těsto smícháme v míse a propracujeme rukama (naposled přidáváme po částech mléko, dokud nevznikne pěkné těsto). Formu na dort vyložíme pečícím papírem, vložíme do ní těsto a vymačkáme ho rovnoměrně prsty po dně a po stranách formy. V mixéru rozmixujeme všechny ingredience na náplň kromě kakaa a čokolády. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Půlku těsta z mixéru přendáme do misky a do druhé půlky vmícháme lehce prochladlou čokoládu nebo kakao - opět rozmixujeme. Do středu formy dáváme střídavě velkou lžící nebo naběračkou bílého a čokoládového krému - pod tlakem se bude rozlévat po formě a vytvoří žebrování. Pečeme asi 50 minut dokud se náplň nezpevní - po vyndání necháme úplně zchladnout a dáme do lednice (aspoň na 1 hodinu před podáváním).
______________________________________________________________________________
Další pokusy, varianty a "vylepšení"...
červenec 2014 - použila jsem čerstvé tofu a do tmavé části těsta jsem dala pouze kakao a stejně nebyl pruhovaný jak jsem chtěla :( |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!