úterý 5. srpna 2014

Borůvkový koláč s drobenkou

Co by to bylo za léto bez borůvkového koláče? Borůvky k prázdninám patři a je jedno v jakém podání. Sním je jakkoliv, protože jsem ještě nikdy nejedla nic špatného s borůvkami. Už se u mě stalo tradicí, že ke konci července chodím do lesa na borůvky (a nejradši sama, kde je nádherné ticho a klid :) a i když je to děsná otročina, jsem po jejich sbírání na sebe hrdá, i když jsem celá fialová a nejde ta barva vůbec dolů... Borůvky na trhu nakupuji nerada, protože mám podezření, že prodávané lesní borůvky jsou většinou sbírány hřebenem, protože si opravdu neumím představit ty staré babičky, jak se v lese krčí cca 8 hodin, aby si natrhaly na prodej pár litrů borůvek, které prodají za pár korun... ne, prostě jim nevěřím, dokud je přitom neuvidím :D Tak. A teď fanfáry pro ten nejjednodušší, nejchutnější a nejrychlejší recept na koláč :)



Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku rozpuštěného rostlinného tuku / oleje
  • 2 lžíce prášku vanilkového pudingu
  • 250 g čerstvých borůvek
na drobenku
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g rostlinného tuku, pokojové teploty

Postup
Smícháme sypké ingredience a zvlášť mokré. Poté smícháme vše dohromady a vlijeme na pekáč vyložený pečícím papírem. Posypeme rovnoměrně čerstvými borůvkami. Připravíme si drobenku - všechny ingredience užmouláme rukou a posypeme tím koláč. Dáme péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 175 stupňů na cca 25 - 30 minut.

4 komentáře:

Děkuji za každý komentář!