- 1 střední sladká brambora / batát
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 250 ml rostlinné smetany
- 300 ml vody
- sůl
- pár kapek citrónové šťávy
Postup
Oloupeme bramboru, cibuli i stroužek česneku, nakrájíme a vložíme do pekáčku. Smícháme olivový olej, sůl a uzenou papriku - zalijeme tím směs brambor, cibulí a česneku, důkladně promícháme a dáme péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 175 stupňů na 30 - 40 minut (dokud brambory nezměknou) - během pečení párkrát prohrábneme. Upečenou směs dáme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 - 20 minut. Poté vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem, přidáme smetanu a opět přivedeme k varu, chvilku povaříme. Dochutíme solí a citrónovou šťávou - podáváme.
Uzená paprika na mě volá ze všech stran, ale ještě jsem si ji stále nekoupila. Asi dělám opravdu velkou chybu :D. To budu muset napravit...
OdpovědětVymazatVůbec to nevypadá zle, snad si na ní někdy najdu trochu času :)
OdpovědětVymazat