Jidáše jsem vůbec neměla v plánu péct na Velikonoce, ale byla jsem opět na velikonočních trzích v muzeu, a tam se pekly jidáše. Tak jsem si vzala recept, upravila dle svého a zmenšila množství o polovinu (
přece jenom to budu jíst sama, žejo - tatínek to považuje za otrávený a na maminku je to moc sladký :D -
ale oba nakonec ochutnali :D). A asi je příští rok udělám znovu. Tvary jsem zvolila podle vyprávění o Jidášovi a tom, jak zradil a oběsil se - "jidáškové" (?) mají znázorňovat oprátku - tak jsem se snažila, aby jidášové znázorňovaly alespoň provaz, když ne tu oprátku
:D. No a musím uznat, že kdybych dělala zatočené šneky a eska, tak možná vypadají lépe... a taky kdybych hlídala troubu (!), nepřipálila bych je
:D. Jsem tou historií a tradicemi dost pošahaná
:D No, nic, takhle dopadly ↓
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 ml rostlinného mléka, vlažného
- 4 lžíce agávového sirupu
- 10 g oleje
- 10 g droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- špetka soli
Postup
Z droždí, lžičky cukru a části vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme vykynout. V míse smícháme mouku, sůl, agávový sirup, zbytek mléka, olej. Přilijeme kvásek a zaděláme na tužší těsto, které necháme vykynout na teplém místě (aspoň aby se zdvojnásobilo). Z vykynutého těsta uděláme válečky a stočíme je do tvaru oprátky (nebo jiné spirálky). Přendáme je na plech, potřeme olejem smíchaným s rostlinným mlékem a necháme opět trochu vykynout. V předehřáté horkovzdušné troubě na 175 stupňů pečeme jidášky 15 minut do zlatova (raději je hlídejte, nebo je budete mít připečené a hnědé jako já
:D).
Vypadají nádherně...a nápad s provazem mě vážně rozesmál :D Hezky jsi na to vyzrála a přitom zůstala tradiční!! :)
OdpovědětVymazatMňam, myslím, že si je udělám i mimo Velikonoce, do příštích to nevydržím :D Určitě bych do nich přidala ještě rozinky :)
Samozřejmě rozinky tam asi taky patří, ale já je jím jen samotné, :D proto je nedávám skoro vůbec do těsta, ale i oříšky by tam nebyly na škodu :) příště tam strčím ještě nějakej ten ořech :D díky!
VymazatMně se teda moc líbí. Škoda, že nemůžu ochutnat. :D
OdpovědětVymazatBohužel, už jsem je všechny snědla :D
Vymazatjidáše jsem ještě neměla:(
OdpovědětVymazat