Tyto Velikonoce byly také velkým
(mým) objevem černé soli (která není černá, ale růžová
:D, je to minerál z Indie a Pákistánu) - ostatní ji asi už znají, pro mě to byla novinka
:D. A díky její specifické příchuti si můžeme dopřát vajíčkovou chuť! Takže první, co mě napadlo si udělat byla vajíčková pomazánka. Recept jsem našla na FB na stránce
Nom&Nom, kde je dvojnásobné množství jako náplň do tortill, což by také nemuselo být špatné, určitě se na jejich stránky mrkněte! ;)
Ingredience
- 1 balíček natural tofu
- lžíce olivového oleje
- lžička dijonské hořčice
- půl lžičky černé soli (i více podle chuti)
- špetka kurkumy
- pepř podle chuti
- sójová smetana (jen několik lžic)
Postup
Tofu si rozdrobíme vidličkou, přidáme zbylé ingredience kromě smetany a pořádně promícháme. Poté přidáváme smetanu, abychom pomazánku rozředili do pomazánkové konzistence.
Vypadá dobře, já dělala zase míchaní tofu "vajíčka". Sestra si je zamilovala, já zase tolik ne. :D
OdpovědětVymazatMíchaná vajíčka jsem zkoušela před půl rokem, ale bez černé soli - o té jsem neměla vůbec tucha :D - a vůbec mi nechutnaly... teď sbírám odvahu, abych je zkusila znovu :D
VymazatHmmm, určitě zkusím! :)
OdpovědětVymazatPerfektní! Vypadá to úžasně, lépe jako veganské míchanice :D Tuto falešnou pomazánku alá vajíčko dělávám také, a naposled jsem kouzlila falešné veganské vajíčka z pánve - namočila jsem sójové boby, rozdrtila, přidala echt nejlepší vychytané koření a osmahla stejně jako vajíčka, nejen že to vypadalo úplně stejně, ale chutnalo to lépe, než klasické vejce :)
OdpovědětVymazatTuto pomazánku ale určitě udělám brzy znovu, všude kde je tofu, to miluji.
Jinak úžasný blog, narazila jsem na něj ted náhodou a je perfektní, myslím, že máš o dlašího slintajícího čtenáře víc. Na večerní čtení mám vystaráno u tebe na blogu=)
Krásný den.
Moc děkuji :) no, na blogu bych měla ještě pořádně zapracovat, nemám tu spoustu věcí, které bych tu chtěla mít :) a ty "vajíčka" ze sójových bobů zní skvěle! Vůbec mě nenapadlo to zkusit nahradit něčím jiným než tofu :D
VymazatDělám pomazánku/vajíčka podobně, akorát nepoužívám sojovou smetanu, místo růžové používám Himalájsou černou, která je opravdu černá a více "vajíčková", než růžová a dávám i lahůdkové droždí.
OdpovědětVymazatMísto tofu se dá použít i polenta/kukuřičná kaše ;-)
PS: Černá sůl je opravdu černá (třeba zde: http://www.ziva-strava-obchod.cz/ziva-strava/eshop/35-1-Ochucovadla-rasy-olivy-aj/0/5/6918-Sul-Himalajska-cerna-hruba-250g-Dragon-Superfoods), to co tady máš ty, je růžová, ale někdy je označována též za černou. Takže je v tom trošku zmatek.