Recenzi na film Amélie jsem sem nedávala pro nic za nic. Scéna, kterou miluji a kvůli které jsem si zamilovala tento božský
crème brûlée, je hned na začátku filmu, když Amélie rozbíjí lžičkou krustu na tomto krému. A v tom je vlastně celé kouzlo tohoto francouzského dezertu - krusta. Samozřejmě se nemusíte dělat s tradičním receptem ani s touto veganskou verzí - stačí uvařit puding z pytlíku. Ale řeknu Vám, nestojí to za to - ztratí to jemnost a hlavně ten prožitek z dobře odvedené a poctivé práce.
:D Opravdu náhodně jsem našla
TADY recept na tuto delikatesu (taky jsem našla verzi z avokáda, vypadala dobře a ta zelená barva!
:D Možná se tu později také objeví :)), a když maminka dostala k Vánocům flambovací pistolku, bylo jasné, že si tuto dobrotu prostě musím udělat! (
pokud nemáte flambovací pistolku, která je zde hlavním nástrojem, bohužel si asi doma krustu nevyrobíte... prý, to může jít ještě v troubě, pokud máte funkci gril, tak na nejvyšší teplotu, tam dát pocukrované krémy v ohnivzdorných miskách) A jelikož jsem byla před veganskou érou častým návštěvníkem jedné výborné restaurace, kde tento dezert podávali, tak mohu s klidným svědomím říct, že to chutná opravdu jako crème brûlée - ano, ano, kešu oříšky dělají zázraky, nevím, co bych bez nich dělala :)
Ingredience (cca 3 porce)
- 3 hrnky mandlového mléka bez příchuti (nejlépe domácí)
- 1/3 hrnku kešu másla (rozmixovala jsem 1/2 hrnečku kešu oříšků a zbylo mi :D)
- 1/2 hrnku javorového sirupu (můžete nahradit jinými druhy)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 3/4 lžičky agarového prášku
- vyškrábnutá polovina vanilkového lusku
- 1 lžíce třtinového cukru na karamelovou krustu
Postup
Umístíme všechny přísady do mixéru a mixujeme dohladka a necháme 10 minut odpočinout, aby se agar pořádně nacucal. Směs přefiltrujeme přes síto, abychom odstranili některé z nečistot kešu másla. V kastrůlku přivedeme směs k varu a 5 minut vaříme za stálého míchání. Poté sejmeme z plotýnky a necháme zchladnout v pokojové teplotě 30 - 45 minut a já jsem to pak dala vychladit do lednice - i když v původním receptu, psali, že bohatě stačí nechat vychladnout v pokojové teplotě. A na závěr přijde to nejlepší. Vezmeme si flambovací pistolku a lžíci cukru, kterou jsme hustě posypali crème, vysokou teplotou roztavíme na karamel. Pak vezmeme lžičku, rozbijeme karamel a spapáme
:D
vyzerá to naozaj neodolateľne :)!
OdpovědětVymazatAmélie-miluju ten film!! <3 <3 A tohle mi udělalo sakra velkou chuť! :D
OdpovědětVymazatPřesně tu scénu, kdy Amélie křupne krustu lžičkou miluji a pouštím si ji vždycky několikrát :D
OdpovědětVymazatDěkuju moc za recept, mám radost z veganské verze, brzy ho zkusím!!
Tu scénu taky miluju. :3
OdpovědětVymazatSakra, ráda bych tohle někdy jedla. :(( :D
Na tohle taťka někde jednou narazil, hned si nakoupil misky a začal to dělat. Bylo to dobrý, ale tento tvůj recept by byl ještě lepší! :)
OdpovědětVymazat