- 100 g máku (můžete použít i bílý - bude mít oříškovější chuť)
- 1 l vody (pokud dáme méně vody, vytvoříme krémovou smetanu)
Postup
Mák propláchneme a zalijeme litrem vody - necháme přes noc stát (v pokojové teplotě). Můžeme občas promíchat, kvůli usazování máku na dně, ale není to nutné. Ráno bude voda šedivá kvůli uvolnění tuku z máku. Přelijeme směs do mixéru a mixujeme dokud mléko nezpění. Mléko dostane mléčně bílou barvu, díky uvolnění dalších tuků z máku. Mléko poté přecedíme - já cedím přes sítko i lněné plátno. Se zbývající makovou drtí si můžete poradit dle svého - přidat do různých moučníků nebo do kaše :)
Makové mléko je oficiálně droga a funguje jako sedativum. Takže zmírňuje strach, bolest a dokáže tě i uspat.
OdpovědětVymazat