sobota 28. června 2014

Pizza s italským sugem z rajčat

Dnes je veganský den pizzy! Samozřejmě to není žádný svátek, ale proč si tento den nedat k obědu nebo večeři pizzu? :) Já samozřejmě patřím mezi požírače pizz a nejradši mám domácí, i když se dají sehnat i veganské verze v českých pizzériích. Těsto mám od Dewii (jako skoro všechny recepty :D), ale z poloviční dávky, protože dvě pizzy bych opravdu nesnědla, raději si udělám vždy čerstvou :) a obloha? Ta záleží na každém, co mu chutná, já sem budu postupně přidávat fotografie různých varianta, které mi chutnaly :) A co máte rádi na pizze vy? :)



Ingredience
  • 250 g hladké mouky / pizza mouka s vysokým obsahem lepku
  • 1/4 kostky droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
sugo z rajčat
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g) / čerstvá spařená a oloupaná rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl podle chuti

Postup
Připravíme si kvásek - rozdrobíme droždí do 50 ml vlažné vody, zasypeme lžičkou cukru - zamícháme a necháme vzejít. Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek a olej - vypracujeme těsto a necháme ho vykynout minimálně 1 hodinu. Mezitím si připravíme rajčatové sugo - v menším kastrůlku si rozehřejeme 5 lžic olivového oleje, přidáme stroužek česneku rozkrojeného na třetiny a smažíme ho dokud nezačne vonět. Poté přidáme rajčata a osolíme. Kastrůlek přikryjeme pokličkou a plamen stáhneme na minimum necháme bublat cca. 15 minut (doba závisí na vodnatosti rajčat, pokud je máme hodně vodnatá, doba se prodlouží). Konečné sugo by mělo být husté a olej by se měl na krajích kastrolu oddělit (pokud nevyužijeme celé sugo na pizzu, můžete si ho schovat jako omáčku na těstoviny na druhý den).
Vykynuté těsto si dáme na plech vyložený pečícím papírem a vyválíme co nejtenčí placku (tvar závisí na vás, já dělám ráda kolečko :D), pomažeme rajčatovým sugem a poklademe surovinami podle chutí. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 250 stupňů cca 10 minut.

Oblíbená varianta (na prvních / úvodních 2 fotkách)
Základ rajčatové sugo, červená cibule, žampiony, čerstvá cherry rajčata, černé olivy a "sýr" Veganline, oregano a sůl.
______________________________________________________________________________

Další pokusy, varianty a "vylepšení"...

říjen 2014
- variace na hawai pizzu: rajčatové pyré, vynikající tofu salám z Německa, "sýr cheddar" Cheezly a kousky ananasu

3 komentáře:

  1. Zrovna teď nám dělá ségra, to je náhodička :D jinak já miluju ty kupované pizzy s vegan sýrem z pizzerií, domácí též, ale to těsto se prostě nikdy nevyrovná tomu z pizzerky :/ Jinak to vše vypadá krásně, akorát cibuli bych nepozřela, žampiony též :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, že z pravé pizzerky se těsto nevyrovná domácímu, ale všechno je jen o tom, mít pec na pizzu, kde to rozpálíš na 400 stupňů a více :D to je celé kouzlo :)

      Vymazat
    2. To je mi tak nějak jasné, bohužel máme jen troubu :/ :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!