neděle 29. června 2014

Sirup z bezinkových květů

Dnes sem přidám recept, který není ode mě, ale od mé maminky. Poprvé jsme zneužily náš bez na zahradě a udělaly si šťávu z bezinkových květů, která už je dávno pryč (vypila jsem ji z větší části samozřejmě já :D), a byla tak dobrá, že se prostě musím podělit o recept z kuchařky "Jezte česky" od Jany Vašákové (ano, není to nic zdravého, to kilo cukru tam, ale jak říká taťulda - "jídla se dělí na dobrá a zdravá" :D :)


Ingredience
  • 50 květů bezu
  • 1 kg třtinového cukru
  • 3 bio citrony

Postup
Nasbíráme velké květy bezu černého a odstraníme zelené stonky, květy neoplachujeme!. Do velkého hrnce nasypeme cukr a zalijeme 2 l vody. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15 minut do mírného zhoustnutí. Necháme trochu zchladnout a zalijeme tím bezové květy. Nakrájíme citróny na kolečka a naskládáme je na hladinu a necháme odstát 24 hodin. Druhý den scedíme přes plátno směs, kolečka citrónů vymačkáme, aby byl sirup lehce nakyslý. Rozdělíme do čistých lahví a uzavřeme. Co nejdříve spotřebujeme.
______________________________________________________________________________

Další pokusy, varianty a "vylepšení"...

červen 2015
- další rok a další várka bezového sirupu, tentokrát je světlejší díky klasickému rafinovanému cukru :)

1 komentář:

  1. Miluju bezinkové sirupy ... ale takový domácí jsem ještě neměla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!